Arvidsjaur kommunhus. Foto: SVT

Köptes ut för miljoner av Arvidsjaurs kommun – nu är han tillbaka i tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Omorganisationen av skolan i Arvidsjaur blev inte som kommunen tänkt sig. Leif Carlsson köptes ut för 32 månadslöner, nu går han in tillfälligt som biträdande rektor på Fridhemsskolan.

Piteå-Tidningen rapporterar att kommunen valde att slopa omorganisationen till förmån för en bättre version av den gamla. Kommundirektören Ulf Starefeldt säger i en intervju med SVT Nyheter Norrbotten att det handlar om en tillfällig lösning att ta in Leif Carlsson.

– Det handlar inte om någon återanställning. Vi har tagit in honom på timanställning under rekryteringsprocessen eftersom vi vet att han gjorde ett bra jobb på Fridhemsskolan. För att få stabilitet valde vi tillfälligt att ta in honom, det fanns ingenting i hans avtal som sa att vi inte kunde göra så, säger han.

Rekryteringsprocess

Fridhemsskolans nuvarande biträdande rektor får inte fortsatt förtroende efter ett halvårs provanställning och ersätts därför tillfälligt av Leif Carlsson. Hur lång rekryteringsprocessen kommer bli kan Ulf Starefeldt inte svara på i dagsläget.

– Att tillfälligt ta in en biträdande rektor som är utköpt är inget beslut vi bara har tagit, det föregick en diskussion med politiken, säger han.

Behövs en rektor och en biträdande rekotor?

– För att klara skolans organisation och storlek så behöver vi det. Vi har genomfört en förhandling och gjort konsekvensanalyser där vi kommit fram till att det behövs. Annars blir arbetsbördan för tung, säger Ulf Starefeldt.

Leif Carlsson köptes ut för ett engångsbelopp motsvarande 1 657 312 kronor. Därtill tillkom även sociala avgifter på 673 000 kronor och pensionsavgifter på 75 000 kronor. Detta resulterar i en totalsumma på över 2,4 miljoner kronor, enligt Piteå-Tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer