Tar hjälp av hästen i skogen Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Här är hästen bättre än maskiner – återupptäckt av skogsbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Att transportera virke med hjälp av häst trodde nog de flesta var något som försvann för länge sedan. Men en skogsentreprenör i Piteå använder sig av häst och vagn i arbetet.

Det är mindre avverkningar som är mest lämpliga för häst och vagn.

– De tidiga, klena första gallringarna lämpar sig bra att köra med häst, berättar Daniel Lundgren som tillsammans med sin far Lars-Olof Lundgren driver företaget.

Komplement

Hästarna fungerar som ett komplement i skogsarbetet där man vill ha mindre vägar, där markerna har dålig bärighet eller när man ska värna områden med höga naturvärden. Däremot används de inte när skog slutavverkas. Och Sveaskog har upptäckt fördelarna med hästtransporter.

– Fördelen är att det är ett litet, enkelt system som fungerar bra när det är lite mindre avverkningsvolymer. De har dessutom lägre flyttkostnader än våra konventionella system, säger Linnéa Carlsson, teknikspecialist på Sveaskog.

Ljus framtid

Visserligen arbetar entreprenörerna åt Sveaskog men det är i stort sett uteslutande privat skog som de gör jobben i, skog som Sveaskog sedan köper in. Hästar i skogsbruk för även tankarna till miljövård men det är det i huvudsak inte fråga om.

– Vi har gjort vissa miljövårdshuggningar men normalt är det vanlig gallring, säger Daniel Lundgren.

Hur ser du på framtiden?

– Den ser ljus ut. Skogen växer ju fortfarande så det finns alla möjligheter att fortsätta, säger Daniel Lundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer