Körde på pojke – döms till dagsböter

Uppdaterad
Publicerad

Den 63-åriga kvinna som körde på en 10-årig pojke i Piteå har nu fått sin dom.

Det var den 19 september förra året som den allvarliga olyckan inträffade vid ett bostadsområde i Sjulnäs utanför Piteå.

Den 63-åriga kvinnan kom av någon anledning över på fel sida av vägen och körde på den 10-åriga pojken som cyklade längst vägkanten. Pojken överlevde, men fick allvarliga skador.

Påkörd pojke i Sjulnäs

Kvinnan åtalades misstänkt för vållande till kroppskada – och i dag kom domen för kvinnan. Tingsrätten gick på åklagarens yrkan och dömer kvinnan till 15.000 kronor i dagsböter.

Ingen kränkningsersättning

Pojken och hans anhöriga har begärt att kvinnan som körde på honom ska betala ett skadestånd på 75 000 kronor i kränkningsersättning, men tingsrätten ogillar kravet.

Kränkningsersättning  kan förekomma i ganska många slags brott, men i regel krävs det att det är frågan om uppsåtliga brott.

Att pojken fått allvarlig kroppsskada ser inte tingsrätten  som tillräckligt för att kräva den typen av ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påkörd pojke i Sjulnäs

Mer i ämnet