Idrotts- och kulturföreningar har drabbats av coronaviruset. Foto: SVT

Korruptionskurs för 7 000 kommunanställda i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska alla 7.000 kommunanställda i Luleå genomföra en korruptionskurs. ”Folk ska alltid kunna lita på att vi aldrig gör något för egen vinning”, säger kommundirektören Anna Lindh-Wikblad.

Det är kommunrevisorerna som krävt att kommunen ska vidareutbilda personalen i hur korruption, mutor och jäv ska bemötas i vardagen och den obligatoriska webb-utbildningen har nu inletts.

Det tar cirka 45 minuter att genomföra kursen och det handlar om en blandning av fakta och om att hantera ett antal dilemman i vardagen.

”Alla kan drabbas”

Anna Lindh-Wikblad, tf kommundirektör i Luleå, har stora förväntningar på kursen.

– Vi har haft exempel på det här och det kan hända igen. Det svåraste är om individer själva väljer att göra fel, de är också svåra att hitta, men vi ska se till att de som vill göra  rätt ska få de verktyg de behöver för att fatta kloka beslut, säger hon.

Hon menar att försök till korruption eller mutor kan drabba vem som helst av de anställda.

– Det är klart att de större riskerna med stora pengar främst handlar om chefer som hanterar just stora pengar.

”Aldrig för egen vinning”

– Men det handlar också om det lilla, om att folk kanske vill ge en gåva till vårdpersonal som de tycker om. För vår del gäller nolltolerans. Man ska alltid kunna lita på att vi aldrig gör något för egen vinning. Det är viktigt eftersom många står i beroendeställning till oss.

Är det någon som försökt korrumpera dig i din yrkesutövning?

– Jag har hamnat i situationer där folk i all välmening erbjudit mig saker som jag då har avböjt. Därför är den här kursen så bra, för det är lätt hänt att andra också drabbas, kanske i välmening och utan onda avsikter. Då gäller det för oss att fatta kloka beslut, säger Anna Lindh-Wikblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.