Den som bli akut sjuk i Norrbotten får snabbast hjälp i hela landet Foto: SVT

Här är väntetiden på akuten kortast i landet

Uppdaterad
Publicerad

Den som bli akut sjuk i Norrbotten får snabbast hjälp i hela landet. När Socialstyrelsen sammanställer topp fem snabbaste akutmottagningar kniper Norrbotten fyra av platserna.

Absolut kortast väntetid är det i Gällivare, Kiruna och Kalix. De senaste åren har Norrbotten haft kortast väntetid på akuten. Gällivare är snabbast med en medianväntetid på 17 minuter, tätt följt av Kiruna med 18 minuter och Kalix på 20 minuter. Det är 40 minuter kortare än genomsnittet för landet och mer än hundra minuter kortare än akutmottagningen med längst väntetid.

”Ett gemensamt ansvar för patienterna”

Norrbottens största akutmottagning, Sunderby sjukhus, har lite kortare väntetid än riket. Bakom korta väntetiderna är de effektiva enheterna, enligt Carolina Holmbom som jobbar på akutmottagningen i Gällivare.

– I Gällivare har vi ett stort upptagningsområde och vi tar emot alla akutfall. Det gör att vi blir breda i vår kompetens. Här finns också en välfungerande första bedömning och alla tar ett gemensamt ansvar för patienterna, säger Carolina Holmbom.

En halvtimme kortare besök i Norrbotten

Generellt sett är patienter 220 minuter på akuten. I Norrbotten är besöken en halvtimme kortare.

– Det går snabbt att få tid hos röntgen och har ett tätt samarbete mellan olika kliniker. Vi jobbar linjelöst och här krävs inga internremisser inom akutsjukvården. Vår bakjour har koll på vårdplatserna och beläggningsgraden på sjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer