Foto: Claudio Bresciani/TT

Kostnader för inhyrd vårdpersonal minskar

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbottens kostnader för inhyrd vårdpersonal fortsätter att minska. Förra året minskade de med 4,5 procent.

– Med tanke på att personalkostnader är vår största utgift är varje procent vi kan kapa en seger, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör, i ett pressmeddalande.

I höstas införde Region Norrbotten anställningsstopp. Då uppstod en viss oro om att inhyrningen skulle öka men så blev alltså inte fallet, enligt Region Norrbotten. Istället har man minskat de totala kostnaderna för inhyrda läkare och sjuksköterskor inom både primärvård, psykiatri och somatisk vård.

Däremot är det långt kvar till målet: att kostnaden för inhyrd personal ska utgöra högst två procent av de totala personalkostnaderna.

– Vi pratar mycket om kostnader och det är viktig eftersom vi är mitt inne i ett stort omställningsarbete. Men minst lika viktigt är att komma ihåg att egen personal är bättre än inhyrd personal för både patientsäkerhet och utveckling av vården, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer