Hör Leif Widmark, projektledare Luleå kommun, berätta varför rivningen av det i folkmun så kallade ”Helröret” över Södra Hamnleden i Luleå blir betydligt dyrare än beräknat. Foto: Arkiv/Anders Hjertström

Kraftig kostnadsökning för rivningen av ”Helröret” i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Rivningen av det i folkmun så kallade ”Helröret”, gångbron över Södra Hamnleden i Luleå, blir betydligt dyrare än beräknat. När rivningsarbetena startade stötte man på oväntade problem och kostnaderna rakade i höjden. Men politikerna blev aldrig informerade om kostnadsökningen.

I vintras revs Helröret som det kallats, det vill säga gångbron över Södra Hamleden i centrala Luleå. Det skulle bli för dyrt att reparera eller bygga om bron så politikerna beslöt att riva. Men nu har rivningen blivit betydligt dyrare än beräknade 1,3 miljoner.

Enligt projektledaren Leif Widmark ligger kostnaderna idag på 5,6 miljoner kronor plus några hundra tusen till innan allt är klart. 

– Det blir i runda slängar sex miljoner totalt, säger Leif Widmark.

Överraskning

Det som orsakat en stor del av ökningen är betongfundament på 220 ton styck som fanns på var sin sida av gångbron och som man tvingats såga sönder för att få bort – fundament som man inte visste fanns när arbetena inleddes.

– Vi har tvingats vajersåga fundamenten i mindre block. Det är den största anledningen till fördyringen, säger projektledaren Leif Widmark.

Ingen information

När stadsbyggnadsnämnden beslutade i ärendet hösten 2018 beräknades kostnaderna för rivningen till 1,3 miljoner kronor, framgår det av protokollet. Nämndens ordförande Anja Johansson (S) säger idag att hon informerats om att kostnaden skulle bli 2,6 miljoner.

Då hade man inte hittat betongfundamenten. Politikerna i nämnden har inte känt till att kostnaderna skjutit i höjden, enligt henne.

– De (stadsbyggnadsförvaltningen) skulle ha informerat om att projektet blivit större än vad det var tänkt från början, berättat om fördyringarna och frågat om det är okej att fortsätta, säger Anja Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.