Antalet ärenden för Fjällräddningen minskade rejält under årets sommar. Foto: Anders Bergwall

Kraftig minskning av fjällräddningar i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2022 blev en mycket lugnare period för Fjällräddningen i Norrbotten än vanligtvis. Polisen rapporterar att antalet fjällräddningar har halverats.

– Att det var så dåligt väder är givetvis en faktor, säger fjällräddaren, Anders Bergwall.

Norrbotten har under 2022 haft den största procentuella minskningen av antalet fjällräddningar. De senaste fyra åren har siffran legat mellan 70-80 ärenden per sommar. Men mellan perioden första juni- till sista september har endast 32 ärenden tillkommit. Men orsaken kan inte fjällräddaren, Anders Bergwall helt klargöra.

– Dels har det varit långa perioder med dåligt väder. Då säger det sig självt att mindre folk befinner sig till fjälls. Dessutom har det varit minskad turism eftersom många suktat efter att resa utomlands istället, säger han.

Ambulanshelikoptrar en faktor

Men att det skulle ha mer än halverats från de tidigare åren hade inte Bergwall själv uppfattat.

– Jag tror också att det kan bero på att ambulanshelikoptrarna löser allt fler ärenden själva och då når de inte oss och hamnar således inte i vår statistik, säger Bergwall.

Även i Jämtland, Västerbotten och Dalarna har antalet utryckningar minskat under sommarperioden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer