Kraftig minskning av strokedrabbade i Norrbotten

Publicerad

En rapport från Hjärt-Lungfonden visar på en positiv utveckling bland strokedrabbade i Norrbotten.

Under 2016 drabbades 864 personer av en stroke i länet, och det är en tjugoprocentig minskning från år 2006 när 1 079 personer drabbades av en stroke. Det skriver Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

– Strokeforskningen har uppnått fantastiska framsteg under senare år, vilket har resulterat i flera tusen räddade liv, säger Kristina Sparreljung som är generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Flera faktorer

Den tydliga förbättringen kan kopplas till livsstilsförbättringar, nya behandlingar och förbättrad vård. Och det gäller över hela landet, där antalet drabbade har sjunkit med 23 procent under samma period. Och ett flertal forskningsprojekt försöker just nu ta reda på varför man drabbas av stroke.

– Forskningen står inför nya utmaningar, inte minst att förstå varför stroke drabbar unga. Vi måste även se till att strokedrabbade i hela landet får ta del av forskningsresultaten, så att fler får tillgång till rätt behandling och vård på strokeenhet, säger Nils Wahlgren, Hjärt-Lungfondens medicinska talesperson i stroke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer