• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Hör polisområdeschefen Kenneth Vikström berätta mer om den nationella satsningen som gjort att färre relationsbrott lagts på hög – trots fler anmälningar. Foto: SVT/Beatrice Karlsson/SVT

Oroväckande trend: Kraftig ökning av anmälda relationsbrott i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Antalet relationsbrott har ökat rejält i Norrbotten under pandemin.

– Det är jätteoroväckande, säger polisområdeschefen Kenneth Vikström.

Under den första halvan av år 2019 låg antalet anmälda relationsbrott på 354 i Norrbotten. Detta kan jämföras med samma tid i år då siffran ligger på 554, vilket är en ökning med cirka 56 procent.

Detta enligt polisens statistik. I kategorin relationsbrott räknas även våld mot barn.

– Varje människa vi kan rädda är värt allt jobb vi gör. Jag tycker att det är jätteoroväckande att antalet anmälningar ökar. Det här är ju en brottstyp där människor dör ibland, så det är extra viktigt att vi jobbar mot det, säger Kenneth Vikström, polisområdeschef i Norrbotten.

Coronapandemin kan ligga bakom

Att antalet anmälda relationsbrott har ökat tror Vikström beror på coronapandemin. Men i takt med att anmälningarna ökar så har inte polisen fler ouppklarade ärenden än tidigare.

Anledningen är den nationella satsningen som har lett till att polisen i Norrbotten rekryterat sju utredare inom arbetet med särskilt utsatta brottsoffer.

Hanterar fler ärenden

– Om vi tittar på den hög av ärenden, som ligger och väntar på utredning, så är den densamma trots ett ökat inflöde av anmälningar. Vi ser att vi hanterar fler ärenden idag jämfört med tidigare, säger Kenneth Vikström.

Hör polisområdeschefen berätta om målet med den nationella satsningen.

Det här innebär brott i nära relation

Brott i nära relation är ett samlingsbegrepp för brott där offer och förövare har eller har haft en nära relation. Brotten kan begås genom fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Det kan också vara brott där man tvingar eller hotar någon, stänger in någon eller befinner sig hemma hos någon utan lov.

En nära relation kan innebära att parterna är eller har varit gifta, sambo eller särbo eller har gemensamma barn. Begreppet omfattar även barn, föräldrar och syskon till gärningspersonen. Brotten handlar ofta om ofredande, olaga hot, misshandel eller sexualbrott.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.