Foto: TT/SVT

Haparanda utsatt för cyberattacker – ”kriget är redan här”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget är redan här i form av ständiga cyberattacker mot elnät och kommuner, enligt Haparandas nystartade lokala samverkansråd för krissituationer. Kommunen rustar sig för att möta kriser tillsammans med den finska gränsstaden Torneå.

– Kriget är här, men inte i den traditionella form som vi är vana att tänka när det gäller krig. Olika delar av vårt samhälle utsätts kontinuerligt för cyberattacker. Syftet med det är att störa distribution av el eller rent av kunna ta över viktiga samhälllsfunktioner, säger Haparandas kommunalråd Peter Waara (S).

Han får medhåll av Eva-Marie Rönnbäck, vid Vattenfalls eldistribution:

– Attackerna pågår för att påverka Sverige som nation och våra bolag.

Möjliga scenarion

Haparanda är den första kommunen i Norrbotten som bildat ett lokalt samverkansråd för att hantera krissituationer. Exempel på kriser kan vara att strömmen går, vattenbrist och hot om krig. Några av aktörerna i samverkansrådet är förutom Haparanda kommun, polisen, Vattenfall, hälsocentralen och finska Torneå. Även möbelvaruhuset Ikea är med i samverkan.

Deltagarna i rådet kommer att ha kontinuerliga möten.

– Det finns flera scenarion som kan inträffa. Nu är det vinter och kallt, vad händer om elförsörjningen försvinner? Vad har kommunen då för möjlighet att ta hand om sina medborgare? Där tror jag att vi kan hjälpa till, säger Mats Lindström, kompanichef för gränsjägarna.

”Valåret blir den stora testen”

Kommunalrådet Peter Waara tror att det stora testet för det svenska samhällets motståndskraft kommer under det här valåret:

– Det finns skäl att anta att trollfabriker kommer att interferera det svenska riskdagsvalet. Jag känner till att det finns en ökad beredskap inom de olika politiska partierna för att kunna stå emot de attacker som jag är helt övertygad om kommer att komma under valrörelsen.

Han ger exempel:

– Det handlar om vad man fabricerar för nyheter i relation till hur verkligheten är. Jag tror till exempel att vi  kommer se så kallade skandaler dyka upp, fabricerade elller inte, men problemet är att avgöra vad som är sant och inte sant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.