Foto: Anders Hjertström, SVT/Linus Nilsson/SVT

Lisa, 19, vill bli kriminalvårdare – fängslades under rekryteringsjakt i Luleå

Publicerad

Ett 50-tal jobb skapas i Norrbotten efter att Kriminalvården valt att bygga ut fängelse och häktesverksamheten – och nu har rekryteringsprocessen startat.

– Vi har tidigare varit en sluten verksamhet. Vi har försökt ändra på det, säger kriminalvårdschef Jan Wallin.

Kriminalvården har utrustat en trailer med replika av en fängelsecell och trailern har under veckan avlagt besök både i Luleå och Haparanda.

Enligt Jan Wallin har intresset som trailern skapat gett en möjlighet för Kriminalvården att ta emot frågor från medborgarna med syftet att fler ska få upp ögonen och överväga anställning på myndigheten.

Gymnasisten undersöker karriärvägar

En av dem som avlade ett besök i trailern och funderar på en karriär inom Kriminalvården är Lisa Törnqvist.

Hon har nyligen gått ut gymnasiet och söker nu efter ett jobb.

– Jag har läst en del juridik under mitt gymnasieprogram och jag ser Kriminalvården som en utmärkt arbetsplats för att få att pröva på att jobba inom det ämnet, säger hon.

Den uppfattning som Lisa Törnqvist har efter besöket i trailern är att myndigheten gör mer än bara håller personer inlåsta.

Hör mer av Lisa Törnqvists tankar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.