Jan-Erik Blomqvist, ordf Puab

Kris för Pajala utveckling

Publicerad

Pajala utveckling AB (Puab) är i total kris. Pengarna är slut, personalen är upppsagd och kommunen måste gå in och täcka kostnader för mer än en halv miljon kronor.

Gruvkonkursen i Pajala har påverkat hela samhället och även utvecklingsbolaget, som ägs av kommunen och företagen.

Nu är pengarna slut, personalen har sagts upp och kommunen måste gå in och täcka de upparbetade kostnaderna för 2015.

Saknar finansiering

– Det handlar om en stor summa. Närmare en miljon kronor än 500 000 kronor, säger Jan-Erik Blomqvist, ordförande i Puab.

Han betonar att Puab saknar en bottenfinansiering för verksamheten och att det inte ser bra ut för bolaget.

– Vi är i en mycket besvärlig situation. Nu måste kommunen, som i princip är hälftenägare, besluta hur det ska bli i framtiden, säger Jan-Erik Blomqvist.

Allvarligt läge

På tisdag ska Pajalas kommunstyrelse ha ett extramöte om Puabs framtid och kommunalrådet Harry Rantakyrö (S), vice ordförande i Puab, säger att det kommer att göras en total genomlysning av verksamheten.

– Hur ska vi ha det med Puab? Hur ska det se ut i framtiden? Ska det vara i kommunal regi eller i bolagsform som nu? Vi behöver en näringslivsverksamhet, men vi vet inte hur det ska se ut ännu, säger han.

Enligt kommunalrådet måste det göras något åt Puabs problem snabbt.

– Läget är allvarligt. Det börjar brinna i knutarna. Vi kan inte fortsätta i gamla hjulspår. Vi måste se över hur vi ska ha det, säger Harry Rantakyrö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kris för Pajala utveckling

Mer i ämnet