Region Norrbotten deltar i Krisberedskapsveckan 2018. Foto: Thomas Henrikson, MSB

Krisberedskapen i länet ska höjas

Publicerad

Region Norrbotten kommer att delta i Krisberedskapsveckan och kommer därför genomföra aktiviteter på sjukhusen för att norrbottningarna ska vara bättre förberedda inför evetuella svåra påfrestningar.

På måndag inleds Krisberedskapsveckan 2018, det är en nationell kampanj där målet är att att få hushållen att reflektera över hur man tillgodoser exempelvis behov av mat, värme, vatten och kommunikation om delar av samhället skulle vara utslaget. Det skulle till exempel kunna bero på extremt väder eller en it-attack.

– Det är viktigt att norrbottningarna är förberedda och det är bra att intresset hos allmänheten för frågor som handlar om vår säkerhet och beredskap ökar. Förberedda och engagerade invånare stärker Norrbottens samlade krisberedskap, säger Emma Bergström Wuolo, pressansvarig för Region Norrbotten i ett pressmeddelande.

Visar upp ”krislådan”

Under veckan kommer besökare på länets fem sjukhus samt i regionhuset se exempel på en så kallad ”krislåda” som visar vad alla behöver ha hemma för att klara sig under de första dygnen vid en samhällsstörning.

– Lådan innehåller saker som är ganska lätta att skaffa och som gör stor skillnad på hur bra vi klarar oss de första dygnen vid en kris. Om något inträffar kommer samhällets stöd att behöva gå till de som inte klarar sig själva

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.