Bristen på vikarier innebär kritiska veckor inom äldreomsorgen i Piteå. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kritiskt läge inom äldreomsorgen i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

I sommar har socialtjänsten i Piteå den svåraste bemanningssituationen någonsin. Kommunen har inte lyckats rekrytera tillräckligt många vikarier.

Socialchefen varnar nu för att det kan påverka äldreomsorgen.

–  Vi kommer att lösa alla akuta behov som uppstår, ingen behöver vara orolig. Men under de närmaste veckorna måste vi prioritera våra platser till dem som har störst behov, säger socialchefen Fredrik Sjömark.

– En grupp vi prioriterar är de som är färdigbehandlade och ska hem från sjukhuset, säger omsorgschefen Lena Enkvist.

Vädjar till anhöriga

Socialchefen Fredrik Sjömark vädjar nu till både anhöriga och Region Norrbotten om samarbete för att klara utmaningen och överseende för eventuella konsekvenser.

Socialtjänsten i Piteå är inne i sommarens mest kritiska veckor och det ansträngda bemanningsläget gör att det är små marginaler vid till exempel korttidsfrånvaro.

Behov av akuta platser

Samtidigt har kommunen tagit emot många ansökningar om akut plats vid särskilt boende för äldre. För att klara de närmaste sommarveckorna

hoppas cheferna vid socialtjänsten i Piteå att de mest vårdkrävande patienterna får möjlighet att stanna kvar på sjukhus något dygn extra för återhämtning och rehabilitering.

– På grund av pandemin är det en rekordlåg nivå på antalet vårdplatser och personer som kanske skulle har vårdats på sjukhus blir kvar hemma eller behöver stöd genom ett boende inom kommunal vård och omsorg, säger Fredrik Sjömark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.