Christian Rimpi, allmänningsförvaltare, och Michael Nordh som har hittat fridlysta grodor på området som skulle bli datacenter. Foto: Viktor Lundmark/SVT.

Kritik mot planerna på datacenter i Jokkmokk: ”Djurlivet kommer påverkas oerhört mycket”

Publicerad

I Vaikijaur hoppas Jokkmokks allmänning på en större etablering av elintensiv verksamhet – men planerna möts av kritik.

– Djurlivet kommer påverkas oerhört mycket, så enkelt är det, säger Michael Nordh, som har sitt föräldrahem i närheten av byggområdet.

Michael Nordh har under sommaren hittat flera fridlysta grodor i området där Jokkmokks allmänning vill förbereda för byggandet av ett datacenter.

Förutom grodor finns det enligt Michael Nordh även mycket fåglar och renar i området.

Justerat detaljplanen

Projektet i Vaikijaur ligger nu på politikernas bord efter att det upprättats en detaljplan.

Tidigare har länsstyrelsen kommit med vissa synpunkter, till exempel att det finns en stor risk för att höga naturvärden kan påverkas om det byggs på våtmark. För att möta synpunkterna har allmänningen gjort ändringar i detaljplanen.

– Man kan välja att se det här ur olika perspektiv, vi har väldigt stora skyddade områden i Jokkmokk. Här finns goda möjligheter att exploatera platsen utan att skada naturvärden, säger Christian Rimpi, allmänningsförvaltare.

”Tveksam att det här är framtiden”

Men Michael Nordh är övertygad om att ett bygge skulle få stora konsekvenser för djurlivet.

– Sen är jag väldigt tveksam till att det här är framtiden, om tjugo år kanske det är något annat som ska vara här och då har man redan förstört naturen oavsett om man bygger på myrmark eller inte, säger Michael Nordh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer