Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vårdförbundet Elisabeth Lindblad menar att Region Norrbotten skyller på pandemin istället för att lösa personalsituationen. Hör henne förklara mer kring detta i videon ovan. Foto: Filip Hannu/SVT/SVT

Facket kritiska till regionens dyra operationer: ”Skulle tänkt mer långsiktigt”

Publicerad

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) vill lägga 500 miljoner kronor på att lösa vårdskulden efter pandemin. Men Vårdförbundet är kritiskt till att det inte finns någon plan för att lösa personalsituationen.

– Det är lätt att skylla på pandemin men det är inte hela sanningen, säger Elisabeth Lindblad, Vårdförbundet Norrbotten.

Inom Region Norrbotten pågår ett arbete för att spara 700 miljoner kronor fram till 2022 och enligt Vårdförbundet märks det redan på golvet – samtidigt som regionen vill köpa in operationer från andra aktörer.

– Det skulle inte sparas pengar där men vi hör från våra medlemmar att man inte får tillsätta tjänster, och vikariat som är längre ska godkännas av högsta ledningen, säger Elisabeth Lindblad.

I måndags meddelade Region Norrbotten att man inte bara måste spara 700 miljoner, utan också lägga en halv miljard kronor på att upphandla operationstjänster.

Vårdförbundet: ”Det här är ett strukturellt problem”

Pandemin har inneburit många inställda och uppskjutna operationer. Som SVT Norrbotten berättat tidigare har länet bland de längsta väntetiderna i Sverige. Vårdförbundet förstår regionens beslut att upphandla operationer men vill samtidigt se en större plan för att lösa arbetsförhållandena.

– Det här är ett strukturellt problem, säger Elisabeth Lindblad, Vårdförbundet Norrbotten.

Hör henne berätta om exemplet som skedde i somras då 13 sjuksköterskor sa upp sig på grund av arbetsmiljön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer