Kritiserar neddragningar inom media

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) på besök i bland annat Kiruna kritiserar neddragningar inom media i Norrbotten.

På sin första verksamhetsresa som minister besökte kulturminister Alice Bah Kuhnke Kiruna, på programmet stod medieverksamheten i nordligaste Sverige. Hon ser ett stort demokratiproblem när mediabolag som TV4 och SVT drar ner på verksamheten utanför storstäderna.

– Den mediakris som vi är i nu är verkligen ett problem och det finns ju i det sändningstillstånd som SVT och Public service och Sveriges Radio har så ingår både lokaproduktion och lokal bevakning – för människor som inte får till sig lokal bevakning har mycket svårare att påverka sin närmiljö, sin utveckling och sin framtid så det är en oerhört stor utmaning för mig som kulturminister och demokratiminister.

Finns det någon lösning på det här?

– Ja vi måste ta fram och arbeta fram en mediapolitik som utgår från medborgarens rättigheter och behov.

Hon tillägger att bolagen till viss del har självbestämmanderätt men politikerna kan påverka de sändningstillstånd som bolagen får.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet