”Luleå har växt till en stad att vara stolt över”, säger Kungen. Hör mer av hans tal i videoklippet. Foto: Filip Hannu/SVT

Kungen firar dubbla 400 år i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Luleå och Piteå firade under lördag 400 år med pompa, ståt – och kungligt besök. I Luleå valde kungen att hylla kulturlivet och den gröna innovation som pågår i norra Sverige.

I Luleå firades födelsedagen i nyinvigda stadsparken. Förutom artisten Josef Love och sångerskan Birgitta Bergström fanns även Kulturskolans orkester på plats på scen med en nyskriven 400-årsfanfar.

Kung Carl XVI Gustaf berättade om hur Luleå i början växte långsamt och att Erik Dahlbergh valde att lägga till ett pampigt rådhus när han fick i uppdrag att avbilda staden. Retuschering som kungen inte längre ser ett behov av.

– Luleå har växt till en stad att vara stolt över.

Dessutom hyllades näringslivet i norr som arbetar för ett hållbart klimat, och självklart lite hurra och musik vilket du kan se mer av i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.