Pajalaparet som dömdes för mord och mordbrand friades i hovrätten. Nu kräver kvinnan skadestånd. Foto: Polisens förundersökning

Friades för inblandning i Pajalamord – vill ha ersättning för tiden i häktet

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten dömde kvinnan till åtta års fängelse för delaktighet i ett mord på en man i en by utanför Pajala, vars kropp hittades i en utbrunnen bil. Hon friades senare av hovrätten. Nu vill kvinnan i 50-årsåldern ha ersättning på närmare en halv miljon för tiden i häktet.

Det var den 29 juni sommaren 2021 som en man hittades död i en by utanför Pajala. Mannen i 60-årsåldern misstänktes för att med våld ha orsakat att offret tappade medvetandet och därefter flyttat kroppen, med hjälp av kvinnan, till en bil som sedan tändes på.

Mannen dömdes till 15 års fängelse och kvinnan till 8 års fängelse av Haparanda tingsrätt, men hovrätten friade paret helt från både mord och mordbrand.

Kravet på ersättning

Nu kräver kvinnan 470 000 statlig ersättning av Justitiekanslern för att ha suttit häktad i två omgångar i omkring tio månader.

Kvinnans advokat, Marko Tuhkanen, var tuff i sin kritik mot tingsrättens dom och gav den omdömet: ”Den absolut sämsta bevisningen i ett mordmål jag har varit med om där det har blivit fällande dom”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.