Foto: SVT.

Kvinna hittad död efter sökpådrag på Kebnekaise

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 35-årsåldern från Sydkorea hittades död på Kebnekaise efter en stor sökinsats. Kvinnan har varit saknad sedan i onsdags.

– Det är tragiskt att turister ska omkomma här, säger polisens presstalesperson Stefan Dangart till SVT Norrbotten.

Kvinnan, som tillhör en grupp sydkoreanska turister, lämnades kvar vid fjället Viearranvárre som ligger på vandringsleden mellan Kebnekaises fjällstation och Kebnekaises sydtopp.

Det var vid halv fyra-tiden på onsdagseftermiddagen som kvinnans sällskap larmade polisen. En polishelikopter och fjällräddare från alpinagruppen skickades då ut till området för att undsätta henne.

– De lämnade henne när hon blev sjuk på något sätt. De bedömde det som omöjligt att släpa med henne, säger Dangart och tillägger att en vidare utredning ska göras för att säkerställa alla detaljer.

”Väldigt dåligt väder”

Strax efter klockan 19.00 på onsdagen avbröts insatsen på grund av dåligt väder. Under natten har det blåst omkring 15 m/s och upp emot 25 m/s i byarna, samtidigt som temperaturen legat kring nollan.

På torsdagsmorgonen tvingades polisen avvakta ytterligare, trots att det var oklart om kvinnan hade utrustning med sig eller lyckats ta sig till någon stuga.

– Det är väldigt dåligt väder där. Det har kommit en halv meter snö på platsen. Vi kan inte riskera fjällräddarnas och våra egna medarbetares säkerhet, säger Stefan Dangardt hos polisen vid 07.30 på torsdagsmorgonen.

Har inte haft kontakt med kvinnan

Fjällräddare övernattade i en stuga intill Kebnekaises fjällstation för att kunna ge sig ut så snabbt som möjligt. Sökinsatsen drog igång vid halv elva-tiden på torsdagsförmiddagen. Vid 11.26 hittades hon avliden, tre kilometer från Kebnekaise fjällstation.

– Det var fjällräddare som hittade henne.

Identiteten på kvinnan är inte helt fastställd ännu uppger polisen. 

Niklas Grönli vid Polisen i Kiruna var med och sökte med helikopter under torsdagen, när kvinnan hittades.

Bättre förutsättningar att söka under torsdagen

Han berättar att det var blåsigt till en början, men att det sedan kunde ta sig till den dal de fått uppgifter om att kunde kvinnan kunde befinna sig.

Den sydkoreanska ambassaden har underrättats och kommer att kontakta anhöriga i hemlandet. Dödsorsaken är oklar.

– Vi måste invänta obduktion innan. Självklart är det tragiskt att folk ska omkomma, framförallt när det är turister från andra delar av världen. Om hon avled på grund av sjukdom eller väder återstår att se.

– Helikoptern har kört upp fler fjällräddare som ska hjälpa till att forsla henne därifrån, säger Stefan Dangert.

Här informeras representanter från Sydkoreas ambassad om räddningsaktionen på Kebnekaise, av polisen Jörgen Stridsman. Foto: SVT.
Vy mot Kebnekaisemassivet. Foto: SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.