Kvinnlig elittränare ska ha kränkts av ledare

Uppdaterad
Publicerad

Enda anledningen till den mediala uppmärksamheten runt dig är att du är kvinna. Det ska en kvinnlig elitidrottstränare ha fått höra av en ledare när de planerade ett träningsupplägg i herrklubben, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Syftet var att ”trycka ned, kränka och ifrågasätta” tränaren baserat på bland annat framgångar och kön, skriver den anmälande tränarkollegan. Den kvinnliga tränaren upplevde samtalet som hotfullt och kränkande.

”Din närvaro är överflödig”

Kvinnan ska även ha fått höra av ledaren att inga framgångar för elitklubben under de senaste åren berott på henne och att hennes närvaro var överflödig. Ledaren, som är anställd av en annan arbetsgivare, ska ha varit arg och upprörd under samtalet.

– Jag tycker att det är tråkigt och framför allt för vår anställda. Vi har bara gjort vad vår förening har i sina planer för arbetsmiljö och vad lagen föreskriver, säger anmälaren till SVT Nyheter Norrbotten om att man valt att anmäla händelsen.

Väljer att inte lägga locket på

– Det bästa för föreningen hade varit att lägga locket på och inte få de här negativa skriverierna, Vi valde inte den enkla vägen men rätta vägen, säger anmälaren.

Anmälaren vill inte uppge vilken arbetsgivare den anmälda ledaren har.

Vad händer nu?

– Vår internutredning fortsätter och vi ska förebygga att sådant här händer i framtiden. Vi har haft kontakt med mannens arbetsgivare, men vad som händer med honom är hans arbetsgivares sak, säger han.

SVT Nyheter Norrbotten har varit i kontakt med den utsatta kvinnliga tränaren men hon vill inte lämna några kommentarer till media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.