Samtidigt som andelen kvinnor ökar tyder mycket på att en viss machokultur lever kvar. Foto: Carl-Johan Utsi, TT

Kvinnliga gruvarbetare blir fler – men machokulturen lever kvar: ”En hård jargong”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnorna som jobbar i gruva blir allt fler, men samtidigt som andelen kvinnor ökar tyder mycket på att en viss machokultur fortfarande lever kvar. Detta har Luleå tekniska universitet undersökt.

Undersökningen är genomförd av Lisa Ringblom, doktor i arbetsvetenskap. Undersökningen har fokuserat på jämställdhetsarbetet i den svenska gruvindustrins arbetsorganisationer. Undersökningen visar att bilden av gruvan som arbetsplats endast för män, inte är självklar längre.

– Det finns en dubbelhet i gruvorganisationerna. Å ena sidan är gruvföretagen moderna high tech-organsiationer med världsledande teknologi och jämställdhet högt på agendan, å andra sidan är organisationerna än i dag dominerade av män, skriver Lisa Ringblom i ett pressmeddelande.

”Det blir sexistiskt”

Något som visade sig vara karaktäristiskt för arbete i gruvan är en hård jargong som beskrivs av vissa gruvarbetare som ”rå men härlig” och ”högt i tak och en familjär stämning.”

– Man kan se att vissa personer använder sig av det här utrymmet som ”högt i tak” ger till att säga lite vad som helst om kvinnor. Eftersom kvinnorna är i minoritet på arbetsplatsen hamnar de i en väldigt utsatt position när de blir utpekade i en grupp av män på det här sättet. Det blir sexistiskt, skriver Lisa Ringblom.

Flera av kvinnorna hon intervjuat har beskrivit att de har strategier för att hantera när skämtandet går över styr.

– Om kvinnorna däremot lyckas använda jargongen till sin egen fördel så kan de skaffa sig inflytande i en miljö där jargongen är en viktig kulturell markör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.