Diakonen Annika Berglund är en av initiativtagarna till att man ska livesända från kyrkogården under allhegonahelgen. Foto: TT/Svenska kyrkan

Nytt grepp – kyrkan ska livesända från kyrkogården

Publicerad

I helgen kommer Svenska kyrkan i Boden att livesända en andakt under allhelgonahelgen, det gör man för att de som inte kan ta sig dit ska kunna ta del av den.

Det är en andakt från kapellet i Lundagårds kyrkogård i Boden som kommer att livesändas via kyrkans sociala medier. Något som P4 Norrbotten var först med att rapportera om.

– Det är ett sätt att nå människor de som inte kan ta sig till kyrkogården för att tända ljus för sina anhöriga eller så. Då har man möjligheten att ta del av den här andakten, där vi kommer tända ljus för de som dött under det gångna året, genom en sändning på vår facebooksida, säger initiativtagaren och diakonen Annika Berglund.

Även om man gärna vill att folk ska ta del av sändningen, så ser man helst att de människor som har möjlighet besöker kyrkogården.

– Det absolut bästa är att ta sig ut till kyrkogården, det är jättevackert och något fantastiskt med det att göra det med hela familjen. Men kan man inte det, då har man möjlighet att vara med på det här sättet.

”Kommer öka”

Det är första gången som en hel andakt får en egen livesändning i Norrbotten. Däremot har man sänt andra saker tidigare och Svenska kyrkan har gjort liknande sändningar i andra delar av Sverige de sista tre åren.

– Jag tror att antalet sändningar kommer öka. Det är något speciellt att kunna få det med lokala människor som man känner igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer