Björkskatakyrkan i Luleå. Foto: SVT

Björkskatakyrkan kan säljas

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkorådet i Luleå domkyrkoförsamling föreslår att församlingen avyttrar Björkskatakyrkan från den 1 januari 2018. Björkskatakyrkan är en av församlingens fem kyrkor.

Det är pågrund av det minskade antalet medlemmar inom Svenska kyrkan och därigenom minskade intäkter som Kyrkorådet i Luleå domkyrkoförsamling nu föreslår att man avyttrar Björkskatakyrkan, en av församlingens fem kyrkor.

–Vi behöver göra kloka prioriteringar så att vi på bästa sätt använder våra resurser. Vi vet att vi inte kommer att kunna bedriva all verksamhet som fanns då Svenska kyrkan var en statskyrka, förklarar domprost Charlott Rehnman.

–Den här typen av distriktskyrkor byggdes ju på 1970- och 1980-talen och då var ju nästan varje svensk medlem i Svenska kyrkan, men kartan har ritats om, säger Charlott Rehnman.

Nyttjande och kostnader har granskats

Den 28 april lade kyrkorådet fram förslaget att avyttra Björkskatakyrkan. Det är kyrkofullmäktige som kommer att ta beslut i frågan om Björkskatakyrkan ska behållas eller ej.

Blir allt vanligare

Hur vanligt är det att kyrkor säljs?

–Det blir allt vanligare på grund av den situation vi har med vikande medlemsantal. I Norrbotten har mig veterligen en kyrka ägd av Svenska kyrkan sålts tidigare och det var Strömnäskyrkan i Piteå som såldes till Pingströrelsen, säger Charlott Rehnman.

Behandlas i fullmäktige

Förslaget från kyrkorådet kommer att behandlas i fullmäktige den 16 maj. Innan beslut tas ska även stiftsstyrelsen se över möjligheten att lägga ned en kyrka. Risk- och konsekvensanalyser samt MBL-förhandling har genomförts.

–Om Björkskatakyrkan tas ur bruk fortsätter församlingsverksamheten fast på ett nytt sätt. Församlingens medarbetare och arbetsledare anpassar verksamheten i området efter de nya förutsättningarna, säger Charlott Rehnman.

”Det känns sorgligt”

Frikyrkliga kapell har däremot sålts och omvandlats till exempelvis bostäder, men kanske får vi ser fler av Svenska kyrkans kyrkbyggnader säljas i framtiden med tanke på den utveckling som skett de senaste åren.

–Det känns sorgligt men man måste vara realist, säger Charlott Rehnman, domprost.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.