Läget är stabilt – men vattenflödena kan stiga

Uppdaterad
Publicerad

 I Boden sjunker vattennivåerna. I Haparanda är läget visserligen stabilt men där kan vattenflödena stiga.

– Läget just nu är stabilt och nivåerna är inte kritiska. Men SMHI:s prognos är att vattnet ska stiga. Kulmen kommer att ligga på toppen av en klass 2-varning eller botten på en klass 3-varning, berättar Haparandas räddningsledare Fredrik Wuopio.

Uppdatering 18.00: Under onsdagen förväntas Torneälven stiga till klass 3-varning

Översvämningar i Norrbotten

– Enligt de senaste prognoserna jag har från SMHI tror de att de kommer att klassa upp Torneälven till klass 3 imorgon. Det är vad de tror idag, om de flödena som de räknat ut idag håller, säger Wuopio.

Räddningstjänsten i Haparanda har byggt upp skyddsbarriärer och är förberedda på att det kan bli översvämningar.

– Vi har börjat förbereda oss på att den går upp på en trea. I början av klass 3 kan vi få lite översvämningar och det är det vi har vallat in och förberett oss för idag.

– Så jag är inte så jätteorolig, fortsätter Wuopio.

Så är läget i Boden

I Boden rapporteras sjunkande vattennivåer. Vid Kungsbron i centrala stan var vattennivån 9.35 meter igår. Idag på förmiddagen hade nivån sjunkit till 9.33 meter. Och SMHIS mätning i Långsjön norr om Boden visar att nivån sjunkit från 9.16 meter tolfte maj till 6.62 meter igår.

– Det ser ut att ha planat ut. Vattnet har sjunkit och vi hoppas vi nått kulmen, säger Disa Kristinsdottir, säkerhetssamordnare på Bodens kommun.

Så är läget i Överkalix

Även i Överkalix sjunker vattennivån. Där har man tidigare vallat in pumpstationer och också kommunens högstadieskola som ligger i centrala Överkalix.

– Nivån har sjunkit med tre centimeter under natten så det går åt rätt hålll, säger kommunens tekniske chef Kenneth Sköld.

Och vid lunchtid idag fick kommunen nya uppgifter från SMHI som konstaterar att vattennivån i Kalix älv med biflöden sjunker.

– Vi kan också se att vattnet sjunker i centrala delarna av samhället, säger Jan Larsson, säkerhetssamordnare vid Överkalix kommun.

Så är läget i Kalix

I nedre delen av Kalix älv ser läget ut att ha stabiliserats.

– Enligt SMHI har nivåerna nått sin kulmen. Men SMHI:s klass 2-varning gäller fortfarande, säger kommunens säkerhetssamordnare Agneta Lipkin.

I Edet norr om Morjärv har en bro översvämmats vilket gjort att den inte är framkomlig för de sju personer som bor där.

– Vi vet inte exakt hur djupt vattnet är där bron svämmat över, säger Agneta Lipkin.

Så är läget i Råneå

Också i Råneälven sjunker vattennivåerna.

– Vi har passerat kulmen men fortfarande är flödena på rekordnivåer, säger Mikael Andersson, ställföreträdande räddningschef vid Luleå kommun.

SMHI har också ersatt sin klass 3-varning med en klass 2-varning som är en lägre klass.

– Vattnet i centrala Råneå har sjunkit cirka tio centimeter sen igår, berättar Mikael Andersson och tillägger att det mesta av samhällsfunktionerna fungerat men med vissa störningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Norrbotten

Mer i ämnet