Lägre elskatt kan ge 2 000 nya jobb

Publicerad

Om elskatten på serverhallar sänks så anser Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) att upp till 2 000 nya jobb kan skapas i Norrbotten.

Energiminister Ibrahim Baylan (S) besökte i dag Luleå och det handlade bland annat om det nya forskningscentret för serverhallar, SICS North.

Och bland de frågor som diskuterades var energieffektiviseringar och den svenska elskatten.

Sänker elskatten

I dag betalar serverhallar 19 öre per kilowattimme medan basindustrin bara betalar 0,5 öre per kilowattimme.

Eftersom en serverhall rent formellt inte är en tillverkande industri, utan ett tjänsteföretag, så är priset alltså 38 gånger högre.

– Men vi har ett förslag framme som ska ge serverhallar samma möjligheter som basindustrin och om allt går som vi vill kommer det att beslutas den i januari 2017, säger Ibrahim Baylan.

Varför är det så viktigt för regeringen?

– För att det här är en framtidsbransch och för att etableringar av serverhallar lämpar sig så bra för norra Sverige eftersom vi både har förnyelsebar energi och kyla, säger Ibrahim Baylan.

2 000 nya jobb

Luleås kommunalråd Niklas Nordström menar att det är absolut nödvändigt att elskatten justeras nedåt för serverhallar. För under de närmaste tio år uppskattas det att Europa behöver minst 200 nya serverhallar.

– Vi säger att vi i Norrbotten i närtid, under en femårsperiod, med lätthet ska kunna skapa upp till 2 000 nya jobb.

– Det är en ny basindustri som växer fram i länet och nu när vi även har ett forskningscentra så är vi ännu mer konkurrenskraftiga när det kommer till etableringar, säger Niklas Nordström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer