Åke Forslund och hans fru Gunnel flyttade för snart två år sedan. Det innebär att de inte får en lägre hyra till följd av samhällsomvandlingen.

Lägre hyra gäller inte för alla

Uppdaterad
Publicerad

Alla får inte lägre bostadshyra i samband med stadsomvandlingen. Hyresgästerna Gunnel och Åke Forslund i Kiruna flyttade ”för tidigt”.

Avtalet mellan Hyresgästföreningen och LKAB innebär att hyresgäster ska hållas skadeslösa när de måste flytta från hyreslägenheten på grund av samhällsomvandlingen, men det gäller inte retroaktivt. Så de som redan har tvingats flytta på grund av samhällsomvandlingen omfattas inte av avtalet som innebär en lägre hyra för hyresgästerna.

Olika omständigheter

– Det här avtalet gäller från och med idag men det har varit en viktig fråga för oss naturligtvis utifrån en likställighetsprincip att alla ska omfattas av avtalet, men det finns komplicerade omständigheter som innebär att man då skulle få gå väldigt långt bak i tiden. Men från vår sida har vi jobbat med de här frågorna i så många år och det här är ett väsentligt bättre avtal än vad som annars hade varit fallet säger Erik Elmgren förhandlingschef Hyresgästföreningen.

Flyttade för fyra år sedan

Gunnel och Åke Forslund flyttade för snart två år sedan till en nyproducerad lägenhet, för dem gäller det gamla avtalet som innebär en upptrappning av hyran under nio år utan kompensation.

– Jag tycker att man ska bestämma en rabatterad hyra från början och så håller man sig till den hyran. Det är flera som bor i det här området i min ålder som är bekymrad när hyran börjar stiga till det normala för nyproduktion som är enormt hög idag jämfört med de gamla husen vi bodde i, säger Åke Forslund hyresgäst hos LKAB fastigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet