Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Johansson, ordförande i Norrbottens Läkarförening, varnar för att vården av patienterna kan bli sämre när läkare jobbar för mycket övertid. Foto: SVT

Läkare i Norrbotten jobbar för mycket övertid: ”Det är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots tidigare larmrapporter jobbar läkarna fortfarande mycket övertid, visar en landsomfattande undersökning som SVT Nyheter genomfört. Norrbotten är inget undantag.

I Norrbotten jobbade 53 läkare mer än 200 timmar övertid under 2019. Sju läkare hade mer än 400 timmars övertid och den som hade mest arbetade 557 timmars övertid.

– Det är allvarligt, säger Peter Johansson som är ordförande för Norrbottens Läkarförening. Jobbar man så här mycket övertid riskerar man sin egen hälsa plus att vården av patienterna kan bli sämre.

”Vi har en bra bemanning”

Arbetstidslagen tillåter 200 timmar under ett år eller 350 timmar om det finns särskilda skäl.

– Jag tycker vi har en bra bemanning, säger Karin Larsson som är HR-direktör på Region Norrbotten. Vi har dessutom inlett en satsning på AT-läkare för att på så sätt skaffa oss en bra rekryteringsbas för framtiden.

”Anställningstoppet är ett probem”

Enligt Socialstyrelsen har Norrbotten den sämsta läkartillgången i landet per invånare, bara drygt hälften så många som topplänen Uppland och Västerbotten. Ändå tycker inte Karin Larsson att det är dags att häva anställningsstoppet.

– Vi har gjort en del undantag och har nu faktiskt 14 läkare fler än när stoppet infördes.

Men läkarföreningen delar inte den bilden.

– Anställningsstoppet är ett problem och hämmar möjligheterna att få tag på framförallt yngre läkare, säger Peter Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer