Läkare fick sluta efter astmadiagnoser

Uppdaterad
Publicerad

En hyrläkare på en vårdcentral i Norrbotten tvingades sluta sedan han diagnostiserat eller misstänkt astma hos två tredjedelar av sina patienter.

Det uppger nyhetsbyrån Siren. Hyrläkaren uppfattades till en börja med som flink och flitig med gott omdöme av personalen på vårdcentralen.

Överdiagnostiserade astma

Ganska snart kom det dock signaler om att läkaren hade inte tagit ställning till den åkomma pantienter sökt för, utan istället tagit upp astma som orsak till diverse skiftande symtom.

Vid en genomgång av 219 patientbesök visade det sig att läkaren diagnostiserade eller misstänkte astma för två tredjedelar av de 219 fallen.

Anmäls till Ivo

När läkaren angav astma som orsak till att en patient krampat och varit medvetslös, tvingade Region Norrbotten läkaren att sluta. Nu anmäls han till Inspektionen för vård och omsorg.

Flera patienter har fått söka vård igen, men Region Norrbotten har inte kunnat se att någon allvarlig skada, utom den ekonomiska, har skett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.