Läkaren säger i ett yttrande att han har ett särskilt intresse för astma, och är öppen med detta (arkivbild). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Läkare skyllde det mesta på astma – nu kan han få prövotid

Publicerad

En hyrläkare på en vårdcentral i Norrbotten tvingades sluta 2017 efter att han diagnostiserat, eller misstänkt, astma hos två tredjedelar av sina patienter. Nu begär Ivo att mannen sätts på en treårig prövotid.

2017 fick en hyrläkare på en vårdcentral i Norrbotten sluta efter en genomgång av 219 patientbesök som visade att läkaren diagnostiserade eller misstänkte astma för två tredjedelar av alla fall.

Bland annat angav läkaren astma som orsak till att en man varit medvetslös i flera minuter samt krampat.

Menar att patientjournalerna får tala för sig själva

Nu har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granskat läkaren. Läkaren själv har bara kommenterat ett av de 15 patientfall som Ivo tagit fram, och menar att patientjournalerna får tala för sig själva.

I ett yttrande menar läkaren att han alltid är öppen med sitt särskilda intresse för astma när han söker uppdrag.

Treårig prövotid för oskicklighet

Ivo begärde att läkaren skulle yttra sig 2017 i samband med han fick avsluta sin anställning, men har haft svårt att få tag i mannen – och av Ivo:s anmälan framgår det inte var han arbetar i dag.

Myndigheten begär nu att läkaren sätts på en treårig prövotid för oskicklighet, framgår det av anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer