Anders Sundström Foto: TT

Anders Sundström lämnar ordförandeposten i Luleå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen inkom ett pressmeddelande där Anders Sundström meddelar att han lämnar uppdraget som ordförande för Luleå Kommunföretag AB. Beslut om kommunstyrelsens ordförande Lentia Eriscon (S) tar över posten efter Sundström fattas på kommunfullmäktige den 27 januari.

Det var i december 2017 som kommunfullmäktige beslutade att ordförande i Luleå kommunföretag AB ska vara en extern ledamot. Detta på grund av den översyn som skulle ske av kommunföretagen. Innan 2017 var det kommunstyrelsens ordförande som även var ordförande för Luleå kommunföretag AB och nu är förslaget att det ska bli så igen.

– Anders har med sitt stora kontaktnät och sina breda erfarenheter gjort ett mycket gott arbete som ordförande för Luleå kommunföretag. Eftersom Anders Sundström väljer att sluta och Roger Danell tidigare aviserat att han lämnar uppdraget som vd, behöver vi se över formerna för styrningen av de helägda bolagen. Då känns det naturligt att vi återgår till ordningen att kommunstyrelsens ordförande även är ordförande för kommunföretagen, säger kommunalrådet Lenita Ericson.

Nya uppdrag

Anders Sundström har meddelat att han avser att lämna uppdraget eftersom han fått nya uppdrag som är kopplade till Luleå tekniska universitet och som kommer att kräva mycket av hans tid.

– Jag har nyligen meddelat mitt beslut till Lenita. Det passar dessutom väl i tid, eftersom en stor del av den översyn av kommunföretagen som skulle göras är genomförd. Jag kommer dock att fortsätta samarbetet med Lenita eftersom Luleå är inne i en spännande utveckling som jag gärna fortsätter att följa, säger Anders Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.