I en debattartikel kräver landets länsmuseer att statens grundfinansiering höjs. Foto: SVT/ Arkiv

”Landets länsmuseer stora förlorare på statens kulturpolitik”

Uppdaterad
Publicerad

Statens sätt att fördela ut kulturanslagen regionalt har under flera år kraftigt missgynnat landets länsmuseer. Det är hög tid för riksdagspartierna och regeringen att uppmärksamma dom regionala museernas svåra ekonomiska situation, skriver landets länsmuseer i en gemensam debattartikel.

I debattartikeln kräver man att statens grundfinansiering höjs. Sker inte detta står länsmuseerna inför uppsägningar.

Länsmuseerna finns i alla län och på orter som Kalmar, Uddevalla, Lund och Luleå. Varje år besöker över fyra miljoner människor landets länsmuseer och för att staten ska klara av att leva upp till de kulturpolitiska målen i hela landet måste länsmuseernas förutsättningar vara rimliga något som författarna bakom debattartikeln menar att de inte är idag.

De pekar bland annat på att statens anslag endast räknas upp med en procent årligen samtidigt som lönerna i genomsnitt ökar med två och en halv procent och övriga kostnader med lite mer än en procent.

Länsmuseerna har också under perioden 2203 till 2017 tvingats säga upp nästan var tionde anställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.