Landshövding Sven-Erik Österberg Foto: SVT

Landshövdingen försöker ha is i magen

Uppdaterad
Publicerad

Landshövding Sven-Erik Österberg försöker ha is i magen – trots att en av de misstänkta i den stora jakthärvan är en person som i många år haft förtroendeuppdrag för länsstyrelsen och bland annat jobbat med rovdjursfrågor.

På onsdagen greps och anhölls fem män från Norrbotten, misstänkta för illegal jakt på björn och järv. Fyra av männen är misstänkta för grovt jaktbrott och en för grovt jakthäleri. Brotten ska ha skett under juli månad.

Knuten till länsstyrelsen

En av de så kallade huvudmännen har under lång tid haft myndighetsuppdrag för länsstyrelsen och bland annat hanterat rovdjursfrågor i Norrbotten.

Landshövding Sven-Erik Österberg har informerats om misstankarna mot mannen.

– Det handlar om en person som är knuten till länsstyrelsen, men som inte är anställd och det är nog väldigt viktigt att vi tar ett steg i taget nu,. Vad jag förstår ska åklagaren i dag göra en bedömning om det blir häktningsförhandlingar på fredagen eller inte.

”Högsta förtroendet”

Påverkar det här länsstyrelsen på något sätt?

– Nej, inte i nuläget. Det här är en person som åtnjutit det allra högsta förtroendet och som haft förtroendeuppgifter. Han fanns här redan långt före jag kom hit och han har visat ett gott omdöme tidigare. Nu får vi ha is i magen och se vad det här leder till.

Vad känner du som landshövding för det här?

– Det är klart att man vill slippa sådana här uppgifter, det är ingen betjänt av, men man ska ha väldigt klart för sig att ingen är dömd förrän man är dömd och man är inne i en väldigt tidigt process just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet