Landstinget bryter mot lagen gång på gång

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Norrbotten har satt i system att bryta mot lagen om offentlig upphandling när det gäller inhyrda läkare och sjuksköterskor.

Under 2012 handlade det om 27 lagbrott. I landstingens gemensamma åtgärdsplan mot stafettläkare står det bland annat att bara bemanningsföretag som upphandlas ska användas och ett av skälen till det är att det blir billigare så.

Norrbottens läns landsting har upphandlat och skrivit avtal med 21 bolag.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Men trots det så hyrdes läkare och sjuksköterskor in från 67 företag under 2012.

Inte bra

När bolag som ligger under gränsen för direktupphandling på nästan 285 000 kronor räknats bort så innebär det att landstinget brutit mot lagen om offentlig upphandling när det gäller 27 bolag.

– Jag har avropat från upphandlade bolag, men jag har inte alltid fått svar av dem så jag har gått utanför avtalet, säger Anna Kaltenegger, chef för hälsocentralerna i Arjeplog och Arvidsjaur.

– Det är naturligtvis inte bra, men så handlar det inte en vanlig marknad heller. Kunden, alltså vi, kan av lättförklarliga skäl inte välja att avstå. Vi är beroende av stafettläkarna för att kunna bedriva ordinarie verksamhet, säger landstingsdirektören Mats Brännström.

Riskfria lagbrott

Men Nordnytts granskning visar också att lagbrotten i praktiken är helt riskfria.

Inget företag har klagat och inga skadeståndsanspråk eller krav på upphandlingsskadeavgifter har någonsin riktats mot Norrbottens läns landsting.

– Vi ska inte bryta mot lagen. Lagen om offentlig upphandling finns och vi ska följa den. Men som beställare borde vi ställa hårdare krav på de bemanningsföretag som vi har upphandlat, säger landstingsrådet Kent Ögren (S) och fortsätter:

– Jag tycker att de kommer lite för lätt undan när de säger att de inte har någon läkare att hyra ut just nu. Vi borde ställa mera krav på dem.

Resurs – inte problem

Men branschorganisationen bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström menar att landstinget måste ta sitt eget ansvar för sin upphandling och att han inte är för det så kallas back-door-selling.

– Problemet till stor del är att de inte håller sig till den lista med ramavtal som finns. Men jag förstår att när det blir kris så ligger det nära till hands att man ringer någon som man känner eller har kontakt med även om de inte är upphandlade. Då tar man vad som finns till vilken kostnad som helst för att lösa det praktiska problemet. Landstingets styrsystem är inte tillräckligt effektiva, säger han och fortsätter:

Enligt Henrik Bäckström så fortsätter bemanningsbranschen att öka.

Under 2013 hade de anslutna företagen 65 000 anställda och det var en ökning med 4 500 anställda på ett år.

-  Vi växer och jag tycker att man ska se oss som en resurs inom sjukvården och inte ett problem, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet