Landstingsrådet:”Stafettpersonal är ingen lösning i längden”

Uppdaterad
Publicerad

Larmet om att operationsköerna i Norrbotten blir längre och längre är ett stort bekymmer för landstinget och patienterna.

Landstingsrådet Glenn Berggård (V) har en dyster statistik att hantera och göra någonting åt. Upp till ett år kan patienter få vänta på en gallstensoperation.

Ny utbildning

En orsak är stor brist på utbildade sjuksköterskor inom operation och anestesi.

Operationssjuksköterskor i Norrbotten

– Det är en generell brist på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Nu startar Luleå tekniska universitet en distansutbildning inom operation och anestesi som bitvis ska kunna täcka upp bristen på personal, säger Glenn Berggård.

Utbildningen av specialistsjuksköterskor vid Luleå tekniska universitet kommer att ske på distans och börja hösten 2016.

Bristen på specialistutbildad personal är ingen nyhet för landstinget.

– Nej, det är inget unikt problem som plötsligt uppträtt utan problemet har funnits i många år, säger Glenn Berggård.

Lösningar

Vad finns det för lösningar?

– Att försöka jobba långsiktigt med att utbilda tillräckligt många inom de olika specialiteterna och att vara en attraktiv arbetsgivare. I april ska landstingsfullmäktige besluta om en medarbetarpolicy, säger Glenn Berggård.

Att höja lönerna som en lösning vill han tona ner och peka på annat som också påverkar.

– När det gäller rekrytering av vårdpersonal så spelar det också roll vad personen i fråga ser för möjligheter till rekreation och fritid på orten och ofta ska en partner också ha ett arbete, säger Glenn Bergård.

Långsiktig lösning

Bristen på läkare och sjuksköterskor påverkar sjukvården på många håll i Sverige och Glenn Berggård menar att det måste till en mer långsiktig lösning som innebär att fler läkare och sjuksköterskor utbildas.

– Problemet har accelererat sedan 2013 då vi kanske hade de kortaste operationsköerna. Inom många av sjukvårdens verksamhetsområden har vi tagit in stafettläkare och sjuksköterskor och löst det vi har kunnat på så sätt. Men det är ingen hållbar lösning i längden, säger Glenn Berggård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operationssjuksköterskor i Norrbotten

Mer i ämnet