Johan Olsson-Lasu, kompanichef, hemvärnet. Foto: SVT

Långa arbetspass vid bränderna i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit långa arbetspass för de som bekämpar skogsbränderna i Jokkmokk. Inte bara för brandmännen utan även för de frivilliga.

När SVT Nyheter Norrbotten besökte skogsbranden i Klockarmyren i Jokkmokks kommun var Johan Olsson-Lasu från hemvärnet på väg att avsluta ett 19 timmar långt arbetspass ute i skogarna.

– Nätterna går bättre, då är det lite svalare. Dagarna, med tanke på temperaturen som är så sliter det mycket mer. Det är jobbigare att köra långa pass på dagen så det kan variera lite. Men det är klart att brandröken gör att man blir ganska tom i huvudet till slut, säger Johan Olsson-Lasu, kompanichef hemvärnet.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Understöd till räddningstjänsten

Han är en av de som valt att anmäla sig frivilligt för att vara med och bekämpa skogsbränderna.

– Framförallt så är vi understöd till räddningstjänsten. Vi gör egentligen det som de säger att vi ska göra. Hittills har vi gjort allt från brandbekämpning till att dra slang, bemanna pumpar och även logistik, som att transporterar material.

Johan Olsson-Lasu, kompanichef, hemvärnet. Foto: SVT

Hur kom det sig att du valde att ställa upp som frivillig?

– Kompanichefsbiten innebär väl att man får ställa upp. Men sen känner jag kan vara här och göra lite nytta istället för att ligga hemma under semestern.

Ett stort antal personer arbetar med bränderna i Norrbotten. Bland annat ett 70-tal från räddningstjänsterna i Norrbotten och Västerbotten samt ett 20-tal frivilliga. I släckningsarbetet deltar även försvarsmakten, hemvärnet, skogsbolag, markägare och helikopterresurser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet