Skyddsutrustning

Länsservice ska fördela skyddsmaterial i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det är länsservice på Region Norrbotten som fördelar skyddsmaterial till såväl kommuner som vårdinrättningar. Tidigt bestämdes det att lagret ska finnas centralt och fördelas ut efter behov. Så här förklarar de skillnaderna mellan kommunerna.

Hur tänker ni när ni ska fördela skyddsutrustningen?

– Mycket förenklat så levererar vi tillräckligt mycket att verksamheterna har så det räcker till nästa leveranstillfälle. Från början hade vi tre personer som satt och ringde runt dagligen för att kunna göra en vettig fördelning av det vi fått in, säger Mats Johansson som är tillförordnad chef på länsservice på Region Norrbotten.

– Nu har vi avstämningar tre gånger i veckan och det kommer vi att fortsätta med under hösten.

Vad säger du om att en del kommunen har ett eget lager som räcker tre månader?

– Man måste börja med att fråga sig var den utrustningen kommer ifrån. Inte är det från oss. Jag skulle gissa att de kommunerna som lyckats bygga lager har hittat andra sätt att köpa in skyddsutrustning.

Har ni tillräckliga lager för att klara av en andra våg?

– Det är en omöjlig sak att säga. Allt beror på hur omfattande den blir. Just nu har vi ett lager på en del utrustning som räcker tre månader andra saker, som munskydd och en del handskar har varit jättesvåra att få tag på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer