Foto: SVT

Länsstyrelsen anmäler Vattenfall ...

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen beslutade i dag att åtalsanmäla Vattenfall för den söndergrävda fornlämningen i Jokkmokk.

För en månad sedan upptäckte man att ett flera hundra meter långt schakt har grävts rakt igenom den 410 år gamla marknadsplatsen i Jokkmokk. Enligt Museichefen Kjell-Åke Aronsson, på Ájtte museum i Jokkmokk, blev flera av de ursprungliga byggnadslämningar, som är skyddade enligt kulturmiljölagen, förstörda.

Kräver ersättning

Denna händelse anmäler alltså nu länsstyrelsen till åklagarkammaren i Luleå. Brottet rubriceras som misstänkt brott mot kulturmiljölagen. Länsstyrelsen är de som ansvarar för det statliga kulturmiljöarbetet i länet. Därför kommer de även att kräva ersättning för den vållade skadan på den över 400 år gamla marknadsplatsen. Myndigheten skriver i sin anmälan att de vill återkomma med preciserat belopp.

Förstörda fornlämningar

Grundlig utredning

– Vi beklagar djupt att det som inte fick hända hände. Det vi gör nu är att vi gör en grundlig utredning och får svar på frågan om hur detta kunde ske. Vilka slutsatser och lösningar som blir får vi återkomma till i ett senare läge, säger Robert Pletzien på Vattenfalls pressjour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förstörda fornlämningar

Mer i ämnet