Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dan Johansson, chef för samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen i Gällivare, förklara varför länsstyrelsens beslut kring norra sidan av Vassaraträsk kan påverka framtiden. Foto: Linus Nilsson

Länsstyrelsens beslut påverkar hur Gällivare kommer att växa i framtiden

Publicerad

Gällivare kommun är nu ålagd av länsstyrelsen att se till att det finns ett fungerande vatten- och avloppssystem på norra sidan av Vassaraträsk. Enligt Dan Johansson, chef för samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen, får beslutet konsekvenser kring åt vilket håll Gällivare kommer att expandera i framtiden.

Tidigare har en summa om 65 miljoner kronor nämnts för att bygga ut vatten och avlopp till området. En summa som samhälls- och byggnadschefen Dan Johansson anser är mycket lägre än den slutgiltiga summan för projektet.

– Vi vet egentligen inte hur mycket det kommer att bli i slutändan förrän vi färdigställt upphandlingen, säger han.

Kan bestrida länsstyrelsens beslut

Gällivare kommun har fram till den 21 juni på sig att bestrida Länsstyrelsens beslut. Enligt Dan Johansson har kommunen ännu inte fattat beslut om så blir fallet. Frågan ska även behandlas politiskt.

– Vi har sedan tidigare tittat på potentialen om att exploatera runt Vassaraträsk. Det som sker nu med åläggandet är att det kommer att ske tidigare än vad vi hade planerat för, säger Dan Johansson, chef för samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen.

Stora kostnader påverkar hur Gällivare ska växa

Det som däremot står klart är att om kommunen förlikar sig med Länsstyrelsens beslut så kommer kommunen behöva anpassa hur de stadsplanerar Gällivare för att göra det mesta av satsningen på vatten och avlopp i norra Vassaraträsk.

Anledningen till att kommunen behöver se över sin stadsplanering har bland annat att göra med att projektet för att dra vatten och avlopp till norra sidan av Vassaraträsk har en hög kostnad. För att få ut så pass mycket som möjligt av investeringen så kommer kommunen att se om det finns fler områden för exploatering på den norra sidan av området.

– Det finns sedan tidigare ett detaljplanelagt område som nu befinner sig ute på samråd. Det har skjutits en del på framtiden på grund av en groda och annan växtlighet, säger Dan Johansson.

Hör mer om framtiderna för norra sidan av Vassaraträsk i videon ovan.

Under de senaste åren har samhällsomvandlingen där Malmberget sakta fått lämna plats för det statliga gruvbolaget LKAB:s fortsatt brytning av järnmalm. De drygt 4000 boende har även fått hitta nya ställen att bo på och kommunen har under flera års tid uppfört nya detaljplaner för att ordna fram bostäder. En process som också kostat pengar.

Gällivare kommun slöt 2014 ett avtal med LKAB där de fick en påsepengar på 2,6 miljarder kronor för att kunna bygga upp det som gått förlorat när tätorten Malmberget tvingades flytta.

Pengar som bland annat använts för att bygga en gymnasieskola, en fritidrottsanläggning och en ny ishall. Det pågår även ett långtgående arbete med byggandet av ett multiaktivitetshus som bland annat ska ersätta den gamla sporthallen men som även ska innehålla en konserthall biograf, bibliotek och ett äventyrsbad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer