Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kollektivtrafiken blir gratis för skolungdomar under sommarlovet. Foto: SVT

Länstrafiken på väg mot ett rekordunderskott – trafiktätheten kan ändras

Uppdaterad
Publicerad

Länstrafiken i Norrbotten är på väg mot ett underskott på 50 miljoner kronor i år. – Det är rekord i bolagets historia, säger vd:n Mats Aspemo.

Coronapandemin har slagit hårt mot länstrafiken i Norrbotten och den regionala kollektivtrafikmyndigheten. Vid halvårsskiftet var underskottet uppe i 25 miljoner kronor och prognosen i år är det dubbla – minus 50 miljoner kronior.

”Ett vitt papper”

Vd:n Mats Aspemo slår fast att bolaget förlorat intäkter hela året och att det fortfarande handlar om en 25-procentig nedgång i trafiken.

– Ett underskott på 50 miljoner kronor måste vara personligt rekord för bolaget som jag ser det. Styrelsen kräver en åtgärdsplan för att få ned kostnaderna som främst handlar om hur många bussar vi har och var vi kör, säger han.

Kan bli färre turer närmaste åren

En åtgärdsplan beräknas bli klar i oktober/november och det kan bli förändringar i turtäthet och antalet turer inför de närmaste åren. I videon ovan berättar Mats Aspemo vad han tycker att Länstrafiken bör göra för att bolaget ska komma i balans.

Hur känns det att jobba i så mycket motvind?

– Det känns utmanande och vi måste gå mot ett tydligt mål och där har vi inte landat ännu. Vi måste enas om hur vi ska hantera underskottet, då blir det lättare att jobba, säger Mats Aspemo, vd på Länstrafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer