Sara Byrsten som är naturvårdshandläggare vid Länstyrelsen i Norrbotten berättar att myndigheten inte kommer ta sig an svanungarna. Foto: SVT/Privat/arkiv

Länstyrelsen i Norrbotten: ”Vi anser att svanungarna ska lämnas ostörda”

Publicerad

Länstyrelsen i Norrbotten kommer inte komma till undsättning för de övergivna svanungarna i Haparanda.

Ingen myndighet har hittills  kommit till svanarnas undsättning, något inte heller Länstyrelsen i Norrbotten kommer göra.

– Länsstyrelsen har vare sig mandat eller möjlighet att ta hand om övergivna eller skadade vilda djur. Ett antal däggdjur och fåglar med särskilt högt naturvärde ingår i statens vilt. Om någon av statens vilt-arterna påträffas skadade eller döda i naturen, ska det rapporteras till Polisen. Sångsvan är inte statens vilt, säger Sara Byrsten som är naturvårdshandläggare vid Länstyrelsen i Norrbotten.

Hon förstår dock det stora intresset för svanungarna men menar att man inte ens vet säkert om de är övergivna.

– I detta fall handlar det om fredade sångsvansungar och övergivna djurungar är mycket sällan verkligen övergivna. Svanungarna i detta fall ser vare sig skadade eller undernärda ut. Normalt sett så stannar sångsvanen så länge den kan tills det kommer snö och is, säger Sara Byrsten.

”Kan leda till mer skada än nytta”

På Naturvårdsverkets webbplats står det att alla fåglar är fridlysta, och man får själv inte ta hand om oskadade eller övergivna vilda djur och fåglar. Något naturvårdshandläggaren vid Länstyrelsen också understryker:

– Länsstyrelsen instämmer i Naturvårdsverkets råd och riktlinjer vad gäller fredade djur och fåglar. Att privatpersoner har ett engagemang för vår natur och våra arter är bra men ett försök att fånga in och flytta svanungarna kan leda till mer skada än nytta.

Vad tänker du om intresset som finns för att rädda svanungarna då?

– Vi anser att svanungarna ska lämnas ostörda. Det finns ännu tid för dem att lära sig flyga , om de inte redan kan det, säger Sara Byrsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.