Justitiekansler Anna Skarhed, till vänster, under Girjasrättegången. Foto: SVT

Efter kritiken – staten slutar använda ordet lapp

Uppdaterad
Publicerad

I tidigare instanser fick staten hård kritik för användandet av ordet lapp. I Högsta domstolen vill staten undvika ordet.

I går inledde staten sin sakframställan i målet mot Girjas sameby om jakt- och fiskerätt. Statens advokat Hans Forssell deklarerade inledningsvis att staten vill ändra sin terminologi i beskrivningen av samer i gamla dokument, skriver Sameradion och SVT Sápmi.

– I historiska dokument syftade ”lappar” på nomader. Men eftersom praktiskt taget bara samer levde som nomader, så kom ordet ”lappar” också att syfta på samer, sa Hans Forssell i sin framställan.

Rätten till fjälljakten

”Nomad” eller ”renskötare”

Det här märktes också när statens advokater Hans Forssell och Jonas Löttiger idag inledde sin sakframställan.

Ordet lapp var utbytt mot antingen ordet nomad eller renskötare – om ordet trots allt användes var advokaterna noga med att poängtera ordet inom citationstecken.

– Utifrån rättshistorisk synpunkt, och speciellt i samband med markanvändning, kan termen lapp anses bättre motiverad och mer korrekt än en motsvarande tillämpning av ordet same med sin betoning på det etniska ursprunget, säger Hans Forssell.

Ingen juridisk betydelse

Men att särskilja termerna kommer inte påverka den rättsliga bedömningen av målet menar Sameradions och SVT Sápmis juridiske expert Eivind Torp.

– De tar upp det eftersom staten fått kritik för det. För den juridiska bedömningen har det ingen betydelse, men kommer ha stor betydelse för medias rapportering och människors uppfattning av målet, säger Eivind Torp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet