Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lärande och datateknik ska öka lusten att läsa  Foto: SVT

Lärande och datateknik ska öka lusten att läsa 

Uppdaterad
Publicerad
Datateknik ska i ett planerat projekt vid LTU ge barn och unga bättre läskunskap. Åsa Gardelli, biträdande professor i pedagogik med inriktning specialpedagogik är involverad i projektet och tror mycket på det.

– Tanken är att eleverna genom bland annat de här digitala möjligheterna ska bli mer intresserade av att läsa även vanliga böcker. 

Åsa Gardelli menar att det i det digitala kan finnas en möjlighet att påverka på ett sätt, som är en ide med projektet.  

– Eleverna kan vara med och påverka fortsättningen på berättelsen, kanske vilken utgång den ska ha. Det kan man ju även göra när man skriver men här är tanken att det ska kombineras, så det är inte någon ersättning för andra mer traditionella pedagogiska verktyg. 

Planen är att elever från särskolan ska vara med i utvecklingen av produkterna som planeras att tas fram. Tanken är sedan att den färdiga produkten också kommer att finnas på Stadsbiblioteket i Luleå och även kunna användas av andra.  

– Yngre barn kanske eller vuxna med olika typer av behov att hitta nya typer av att kommunicera, läsa och skriva. Det ska inte begränsas bara till en målgrupp. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer