Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar skyddsombudet Solveig Sandström delar av Hjalmar Lundbohmskolan i Kiruna som ska utredas för svartmögel. Foto: Hans Sternlund/SVT

Lärare blir sjuka av miljön – klassrum stängs på Kirunaskolan som spricker

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombudet på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna har stängt ett klassrum där lärare har fått allergiska symptom. Men problemen har funnits under lång tid och på hela skolan.

Nu utreds om det finns något samband mellan hälsoproblemen och sprickorna från gruvan.

SVT Norrbotten har flera gånger rapporterat om att de har uppstått stora sprickor i golv och väggar i Hjalmar Lundbohmsskolan som orsakas av gruvbrytningen.

Lokaliserat problemet

Fastighetsägaren LKAB har fått förstärka pelare och väggar samtidigt som förvaltaren Kirunabostäder ska göra regelbundna kontroller. Hösten 2023 stängs den gamla gymnasieskolan när Kunskapsstaden i Kirunas nya centrum ska stå klar.

Lärare och elever blir förmodligen glada att få lämna en skola där många har fått allergiska och astmatiska symptom under många år. Nu har man lokaliserat en del av problemen till en särskild plats – klassrum 129.

Flera symtom

– Det har kliat i ögonen, en har haft andnöd och en som hade så kraftig hosta att hon inte kunde vara kvar i lokalen, säger skyddsombudet Solveig Sandström som beslutade att stänga klassrummet tills vidare.

Hon vill bland annat att man ska utreda om klassrummet är drabbat av svartmögel.

Mer damm när byggnaden rör sig

En annan fråga är om det finns något samband mellan sprickorna och de allergiska symptomen. Det vill gärna gymnasiechefen Marianne Stöckel få ett svar på.

– När byggnaden rör sig kommer det kanske fram mer damm, och nu spekulerar jag, ämnen och substanser som vanligtvis inte finns i en lokal, säger hon.

Flera orsaker till problemet

Joel Ahlquist vid LKAB säger att det finns fler aspekter att väga in i bilden än bara markrörelserna från gruvan.

– Problemen med arbetsmiljön fanns redan innan sprickorna började synas i huset. Det finns också en drift- och underhållsskuld eftersom man inte har tyckt att det har varit någon idé att satsa för mycket pengar på en byggnad som ändå ska rivas. Det har också funnits en diskussion kring hur hårt ventilationsanläggningen ska köras, säger han.

LKAB fortsätter att hålla huset under noggrann uppsikt och Joel Ahlqvist är försiktigt optimistisk att den ska hålla ett sista läsår.

– Vi ser att sprickutvecklingen i byggnaden har stannat av sedan vi gjorde förstärkningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.