Under en lektion satte läraren en elkabel runt halsen på en elev. Nu riskerar läraren som blivit avskedad disciplinstraff. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Lärare satte elkabel runt halsen på elev – riskerar disciplinstraff

Uppdaterad
Publicerad

Den lärare i Piteå som avskedats efter att ha placerat en elkabel runt en elevs hals bör få en varning för sitt agerande, skriver Skolinspektionen i en anmälan till Lärarnas ansvarsnämnd.

Det var i september 2020 som en lärare på en av Piteå kommuns skolor satte en elkabel runt halsen på en elev medan klasskamraterna tittade på. Efter lektionen ska chockade elever ha kontaktat skolan rektor och den nu sparkade läraren stängdes av. Eleven i sin tur fick 10 000 kronor i ersättning.

Lärarens förklaring

Läraren själv har uppgett att han använt sig av elkabeln runt halsen som en del av en praktisk demonstration i samband med undervisningen, utan att tidigare elever reagerat.

Skolinspektionens utredning visar dels att läraren utsatt eleven för kränkande behandling den 10 september 2020, dels att läraren återkommande bemött elever på ett sätt som fått elever att känna sig utsatta. Rektorn på skolan anser att läraren är olämplig i sin roll.

Tillräckligt allvarligt, enligt myndighet

Även om läraren haft ett olämpligt beteende över tid är enbart den anmälda händelsen med kabeln hösten 2020 tillräcklig allvarlig i sammanhanget, betonar myndigheten.

Det blir nu upp till ansvarsnämnden att fatta ett beslut i disciplinärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer