Myndigheter och ortsbor beskriver en förändrad stad med helt nya utmaningar sedan den organiserade brottsligheten nått Haparanda.
–Jag har alltid sett Haparanda som en säker stad men nu, efter allt som har hänt, så känns det jättetråkigt, säger 18-åriga Anna Paula Duda om utvecklingen.
Nattvandraren: ”Unga springpojkar”
Gängkriminella från södra Sverige använder allt oftare Norrbotten som en transportväg för knark till och från Finland.
– Det kommer som en våg från södra Sverige hit upp, säger Ulf Wallin, gruppchef vid polisen i Haparanda.
Delar av narkotikan stannar kvar lokalt, inte minst i gränsstäderna Haparanda/Torneå.
– Läget är akut och farligt. Alla ungdomar känner missbrukare och droghandlarna använder många unga som springpojkar, säger nattvandraren Marita Slotte.
Hittade 56 kilo amfetamin i Piteå
Antalet polisanmälningar om grova narkotikabrott i Norrbotten har mer än fördubblats sedan 2020.
Flera knarkbeslag har gjorts på kort tid där två fall sticker ut. Polisen beslagtog 56 kilo amfetamin i Piteå medan tullen i Haparanda hittade flera kilo amfetamin och kokain i en dumpad väska.
– Det kommer upp stora mängder och vissa partier mellanlagras här, som i skogen. Man får betalt i narkotika som sedan distribueras ut i Haparanda av kurirer i kanske 14- till 18-årsåldern, säger Ulf Wallin.
Stora partier narkotika smugglas också till Finland där smugglarna får bättre betalt. En utmaning för att stoppa brotten är att gränsen är lång och många gånger omöjlig att bevaka hela vägen.
Unga romantiserar gangsterlivet
Öppenvården har också betydligt mer att göra sedan barn involverats i droghandeln – och gangsterromantiken syns i Haparanda.
– Vi ser nya och dyra kläder och ett annat språk. Det är en kamp i en kommun med små resurser samtidigt som mycket händer i det dolda, säger Ann-Louise Esperi vid öppenvården i Haparanda.
Kunde ni ha rustat er mer?
– Vad som händer i södra Sverige och vad som kommer upp hit, kanske lite tagna på sängen. Men det är snabba kommunikationsvägar i en liten kommun så det finns hopp, säger Ann-Louise Esperi.