Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kebnekaise sydtopp. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Larm om smältande glaciärer – men Kebnekaises sydtopp minskar inte

Uppdaterad
Publicerad

Kebnekaises sydtopp är fortsatt lägre än nordtoppen – men den behåller sin höjd. Det glädjer Tarfala forskningsstation efter larm om extrema massaförluster på glaciärer i Alperna.

I år genomfördes den årliga mätningen av Kebnekaises sydtopp den 9 september. Höjden uppmättes då till 2094,6 meter över havet, samma höjd som i slutet av sommaren 2021.

– Förlusten på glaciärer i Sverige var måttlig under sommaren 2022 och Kebnekaises sydtopp kunde behålla sin höjd, säger Nina Kirchner, docent i glaciologi och föreståndare på Tarfala forskningsstation vid Stockholms universitet.

Minskat kraftigt de senaste 20 åren

Forskningsstationen ansvarar bland annat för att rapportera data för massabalans från svenska glaciärer till World Glacier Monitoring Service i Schweiz. I just Alperna har det larmats om extrema massaförluster – men inte här.

– Massaförlusterna är dämpade jämfört med de senaste åren. Vi hoppades på små förändringar vid Kebnekaises sydtopp och är glada att kunna bekräfta det med vår mätning, säger Jamie Barnett, forskningsingenjör vid Tarfala forskningsstation.

Under de två senaste decennierna har sydtoppens höjd minskat med cirka 0,7 meter per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.