Läkarna i Norrbotten har svårt att hinna med alla sina arbetsuppgifter inom ordinarie arbetstid. Foto: Gunnar Ask/TT

Larmrapport: Läkarna i Norrbotten hinner inte med sitt jobb

Uppdaterad
Publicerad

Läkarna i Norrbotten har svårt att hinna med sina arbetsuppgifter under normal arbetstid, enligt en ny rapport från Sveriges läkarförbund.

– Många av våra medlemmar tvingas jobba övertid för att patienterna ska få den vård de behöver, kommenterar Gunilla Engström, ordförande i Norrbottens läkarförening.

Läkarförbundet har i en enkät frågat 15 000 medlemmar runt om i landet hur de upplever sin arbetssituation. Många läkare, så även i Norrbotten, tycker att de har en hård arbetsbelastning och att de saknar möjlighet att ta rast och sällan får återhämtning mellan arbetspassen.

– Riskerna för sjukskrivning ökar markant när det inte finns tid för raster och återhämtning. Den här undersökningen bekräftar vad vi från fackligt håll ser på arbetsplatserna varje dag, säger Gunilla Engström i en kommentar till rapporten.

”Systemhotande problem

Läkarförbundet anser att resultaten visar att arbetsgivarna inom vården i flera avseenden inte lever upp till arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets regler och föreskrifter.

– Resultaten av enkäten tyder på att arbetsmiljöproblemen inom vården i dag är så pass allvarliga att de på sikt riskerar att bli systemhotande för vissa delar av sjukvården. Regeringen måste tillsätta en nationell kriskommission för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen inom vården, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges Läkarförbund, i ett pressmeddelande.

Så har läkarna i Norrbotten svarat på läkarförbundets enkät:

  • 2 av 10 läkare uppger att de inte hinner med det direkta patientarbetet inom sin normala arbetstid
  • 4 av 10 av läkarna uppger att de inte hinner med det indirekta patientarbetet (journalföring, remisshantering, receptförskrivning)
  • 5 av 10 läkare hinner inte med sina administrativa arbetsuppgifter inom sin normala arbetstid
  • 3 av 10 läkare får inte den vila och återhämtning de behöver mellan arbetspassen
  • 4 av 10 läkare i Norrbotten har svårt att ta rast

Källa: Sveriges  läkarförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.