Mattias Tarestad från Lavinprognoser varnar och lavinrisk Foto: Eva Danielsson, Mats Lennartson

Lavinexperten Mattias Tarestad varnar om svag snö ”Det är farliga förhållanden”

Uppdaterad
Publicerad

Vintern har hittills bjudit på mycket vind och nederbörd som i sin tur innebär stor lavinfara längs svenska fjällkedjan. Mattias Tarestad har inte sett liknande förhållanden på flera år.

Det handlar om flera lavinproblem i fjälltrakterna och ett av problemen är det väder som nyligen varit, mycket vind och nederbörd. Vädret har samlat snö i de sluttningar som ligger i lä, så kallade drevsnöflak. Men det handlar inte bara om ny snö, utan det andra problemet är den gamla snön dess svårighet att bedöma den. De sidor av fjället som legat i vind har sedan säsongens start haft ett svagt snötäcke, som är mycket svårbedömt och lätt kan missas att ta hänsyn till.

– Sen tidigare hade vi svag snö under ett lite djupare snötäcke på dem sidor där det nu har blåst på, så där är vi lite osäkra på hur känsligt snötäcket på de vindutsatta sluttningarna är just nu om man belastar dem, säger lavinexperten Mattias Tarstad.

Kan de svaga lagrena stabilisera sig?

– De kan stabilisera sig eller så kan de bli inkapslade av hård snö som gör det svårare (för laviner att utlösas), så det beror helt på vilket väder vi har.

För att terrängen ska bli inkapslad krävs att vädret ställer om. Det kan antingen handla om stora snöstormar som gör att det går naturligt utlösta laviner och rensar sluttningar på den svaga snön. Det kan också handla om kraftigt regn följt av kalla temperaturer som bildar ett hårt underlag som är är svårt att belasta fel.

Ett större intresse för vistelse i fjällen

Lavinprognoser.se rapporterar att det redan idag har inträffat fler lavin incidenter än ifjol, i både Västerbotten och Jämtland. Den stora merparten av laviner sker spontant, naturligt och utan mänsklig inblandning och enligt Lavinprognoser är Sverige hittills förskonade av allvarliga olyckor. Det finns dock en oro över kommande veckor när sportloven närmar sig och intresset för att vistas i fjälltrakterna ökar.

Fler människor kommer att vistas på det svaga snötäcket och det är viktigt att vara försiktig. Mattias Tarestad trycker på att lavinprognoser är färskvara. Lavinfaror kan försvinna, men det är alltid viktigt att uppdatera sig om läget dagen och morgonen innan man ska ut i fjällområden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer